Internet servisi

Davaoci Internet usluga

(ISP – Internet Service Provider) su preduzeća ili ustanove  koje su satelitskim putem ili optičkom vezom povezane s nekoliko glavnih Internet čvorova u inostranstvu (uglavnom u smeru Amerike i Evrope) i na taj način osiguravaju vezu velikog kapaciteta prema ostalom delu Interneta u svetu.Praksa je pokazala da se jedva prate potrebe sve većeg broja članova Internet zajednice. Prilikom izbora ISP-a od značaja je broj usluga koje pruža svojim korisnicima. Svi pružaju uslugu elektronske pošte, ali ne pružaju svi uslugu FTP-a.

Internet servisi

Korisnik preko svog računara na poslu ili kod kuće po uključivanju u Internet može:

  • Razmenjivati elektronsku poštu (e-mail) sa bilo kojim korisnikom Interneta na bilo kojoj lokaciji na planeti.
  • Učestvovati uživo (u realnom vremenu) u razgovoru s drugom osobom putem Internet video telefona (kao Skype), ili u audio-video konferencijama između više osoba.
  • Učestvovati u on-line (direktno, u realnom vremenu) raspravama sa većom grupom osoba koji koriste Internet Relay Chat (IRC) uslugu – pričaonica.
  • Preuzimati datoteke bilo koje vrste (Download) s udaljenih računara i dostavljati datoteke (Upload) na njih uz pomoć FTP (File Transfer Protocol) usluga.
  • Čitati multimedijalne dokumente koji se nalaze na WWW-u (World Wide Web-u) koji sadrže tekst, grafiku, zvuk, i video.

WWW

Najnoviji je informacijski servis (usluga) na Internetu. Nakon pojave 1993. godine danas s više desetina miliona WWW stranica predstavlja sinonim za Internet. Prve dve reči World Wide označavaju svetsku rasprostranjenost, a poslednja reč ‘Web’ označava mrežu, u ovom kontekstu računarsku. Obim raznolikih sadržaja na WWW serverima neprekidno raste. Gotovo sve je moguće pronaći

WWW je grafički hipertekstualni način upotrebe Interneta koji koristi HTTP protokol za prenošenje stranica Web-a i drugih podataka preko Interneta, u načelu između servera i računara korisnika. Web-stranice pišu su u HTML (Hypertext Markup Language) jeziku, a prepoznaje ih u tu svrhu dizajniran pregledač(Internet Explorer, FireFox, Opera, GoogleChrome …)

Servis omogućava hipertekstualne veze između dokumenata i kombinovano prikazivanje teksta, slika, zvuka i videa, dakle omogućava integraciju različitih informacijskih sadržaja.

Hipertekst = dokument ili sastav s povezanim tekstualnim jedinicama.

EMAIL

Elektronska pošta (E-mail) je mrežni servis koji omogućava slanje i primanje poruka raznovrsnog sadržaja. Ime predstavlja analogiju tradicionalnoj pošti, pri čemu poštansko sanduče zamenjuju serveri. E-pošta se na serevru „čuva” dok je korisnik ne preuzme.

Ideja da za nekoliko SEKUNDI možete dostaviti, tekst, sliku, zvuk, ili video snimak bilo kojoj osobi na planeti je danas, zahvaljujući pre svega brzom širenju broja korisnika Interneta ostvarena i postala realnost poslovne i društvene komunikacije.

Uglavnom se koristi za sadržaje veličine do 25MB. U protivnom treba se služiti  nekom drugom uslugom.

Programi za rad sa elektronskom poštom se zasnivaju na uređivaču teksta za sastavljanje poruka, čijom se primenom poruka priprema za slanje, mehanizma za slanje i primanje poruka i čitača primljenih poruka.Uz poruke se mogu slati i datoteke

Format poruke: zaglavlje i telo

Zaglavlje nosi sledeće podatke:

Adresu i ime pošiljaoca, adresu primaoca, adresu servera preko kojeg je poruka poslata kao i servera koji su prosleđivali poruku na njenom putu do odredišta, datum slanja, ime programa koji je korišćen za slanje poruke, adresu na koju će se slati odgovor, po naznaci samog pošiljaoca, prioritet, itd.

Telo poruke se može sastojati iz više delova, u zavisnosti da li se sa tekstom poruke šalju i datoteke.

FTP

Prenos datoteka – FTP (File Transfer Protocol)Pre World Wide Web-a FTP je bio jedini način prenosa velikih datoteka između računara korisnika Interneta. Omogućava pristup računaru na Internetu (ako je javan ili raspoloživ uz lozinku), pregled sadržaja na njegovom hard disku, pronalaženje potrebne datoteke i njeno kopiranje na sopstveni disk.

Koristeći programsku podršku za FTP će se zadati radi uspostavljanja komunikacije adresa poput:

  • ftp://ftp.domen.sr  
  • ftp://racunar.domen.sr    
  • ftp://×××.×××.×××.×××

Funkciju prenosa datoteka sve više preuzima WWW, na način da se uz potvrdu kopiranja odabrane datoteke po potrebi i aktivira pomoćni program uz WWW pretaživač (GetRight i slični) koji će na sebe preuzeti zadatak FTP prenosa i po prestanku korišćenja pretraživača.

IRC

Pričaonica – IRC (Internet Relay Chat). Ovaj servis Interneta omogućuje da jedan ili više korisnika Interneta koji su prikačeni na isti kanal istovremeno vide tekst koji unose na svom računaru, kao i tekstove ostalih aktivnih korisnika.

Ovaj sistem je mnogo brži od elektronske pošte jer se vrši gotovo istovremeno slanje i čitanje poruka, ali je i mnogo skuplji od elektronske pošte, jer traži dugotrajnu povezanost s Internetom, ali samo za one koji ovu uslugu plaćaju iz svog džepa.

FORUMI

Na FORUMU se  radi o raspravama o nekoj temi koju inicira sam član foruma. Po pravilu traže učlanjivanje, većinom besplatno, koristeći metodu prijave tipa KORISNIČKO_IME / LOZINKA, uobičajeno povezano s korisnikovom adresom u sastavu elektronske pošte radi identifikacije.

Da se usluga foruma ne bi zloupotrebljavala na bilo koji način i da se poštuju pravila prihvatljivog ponašanja brinu se administratori. Oni pojedince mogu isključiti i izbrisati iz članstva te izbrisati nepoželjne sadržaje, u osnovi vrše nadzor.

BLOG

Namenu pisanja po svojevoljno odabranim temama ima BLOG (kontrakcija pojma ‘web log’), jedna vrsta web stranica koju obično održava pojedinac, organizovana slično kao lični dnevnik s obzirom na način unosa sadržaja radi opisa nekog događaja ili teme, uz mogućnost obogaćivanja sadržaja grafikom i videom. Kako je reč o svojevrsnom dnevniku dešavanja, unešeni sadržaji se najčešće prikazuju obrnutim hronološkim redom. Obično se omogućava da čitatelji mogu dopisati svoje komentare na temu koja se trenutno obrađuje.

SOCIJALNE MREŽE

Jedna od vrlo popularnih je FACEBOOK, društvena mreža gde korisnik može postaviti svoju sliku, objaviti svoje privatne podatke, opisati svoje interese, objavljivati svoje tekstove, fotogafije, razvijati nekakve tematske rasprave i slično uz mogućnost da bilo kojeg od članova primi u ‘svoju’ grupu ili ga iz nje isključi. Svojevrsno okupljalište, pa je moguće čak inicirati protestne, humanitarne ili neke druge akcije. Sličnu namenu ima i TWITTER, društvena mreža i mikrobloging servis, koji koristi uslugu razmjene trenutnih poruka, SMS-a ili web sadržaja. Ono što ih posebno krasi je strahovito brzo širenje informacija, ali i dezinformacija. Dakle, negativni efekti su mogući.

YOUTUBE

Vrlo specifičan servis Interneta je YOUTUBE. Služi za razmenu video sadržaja gde korisnici mogu postavljati, pregledati i ocenjivati video zapise, poštujući autorska prava. Zabranjeno je podržavanje pornografije, nasilja, kriminala, sramoćenje i kleveta, te reklame. Radi vlastite zaštite YouTube zadržava pravo na korištenje, preimenovanje i brisanje postavljenih sadržaja. YouTube je u suštini besplatan medijum za promociju.

Advertisements
Овај унос је објављен под Računarske mreže. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s