Web strane – podela

Kriterijumi po kojima delimo web sajtove

 • Podela web sajtova prema sadržaju – nameni: personalni (lični) web sajtovi, komercijalni web sajtovi, informativni web sajtovi, blogovi, forumi, socijalne mreže, web sajtovi za deljenje sadržaja, web direktorijumi, web alati…
 • Podela web sajtova prema interaktivnosti sa posetiocima: Statički i dinamički web sajtovi
 • Podela web sajtova prema tehnologiji izrade: HTML, XHTML, web sajtovi sa CMS-om, Flash web sajtovi

Kako god podelili web sajtove, jedno im je zajedničko: svi nastoje da imaju što veću posećenost!

Podela web sajtova prema nameni

 • Personalni (lični) web sajtovi
  Potreba ljudi ili organizacija da drugima kroz slike i reči predstave sebe, svoju organizaciju, porodicu, aktivnosti, interesovanja, razmišljanja… doprinela je popularnosti ovog tipa web sajtova. Na internetu je moguće pronaći besplatan prostor za ubacivanje takvih sadržaja, ali to treba izbegavati jer imaju mnoga ograničenja i u potpunosti zavise od matičnog web sajta.
 • Komercijalni sajtovi
  Komercijalni web sajtovi imaju za cilj da predstave proizvode i usluge koje nudi vlasnik sajta i privuče potencijalne klijente. Osim jednostavnog predstavljanja roba i usluga komercijalni web sajtovi sve češće omogućavaju online naručivanje i plaćanje preko interneta. Danas se prisustvo na internetu podrazumeva za svaku ozbiljnu firmu. Ovi web sajtovi treba da budu jedinstveni, privlačni posetiocima i jednostavni za korišćenje, u protivnom, umesto da privuku, mogu da odbiju potencijalne kupce, odnosno korisnike usluga koje web sajt nudi.

  • Informacioni sajtovi
   Sama reč kaže da su to web sajtovi koji pružaju informacije o razlicitim temama. Najpoznatiji je svakako sr.wikipedia.org koji predstavlja najveću online enciklopediju. Ovaj web sajt je interaktivan jer omogućava posetiocima da pišu svoja objašnjenja.
  • Blogovi
   Blogovi su web sajtovi namenjeni da podelite svoje misljenje sa drugima na internetu bez obzira na temu ili sadržaj, da ucestvujete u diskusijama sa drugim blogerima, postavljate slike ili komentare… Do bloga na internetu moguće je doći i potpuno besplatno preko sajtova koji nude besplatno postavljanje bloga, kao što je na primer www.blog.rs, ali trebate znati da u tim slučajevima nemate vlastitu web adresu, već se na internetu pojavljujete kao poddomen pomenutog sajta. Primer: ime_bloga.blog.rs. Poddomenima se u principu pristupa ovako kako je napisano u primeru (bez www), ali na isto će Vas dovesti i unošenje web adrese i sa www. Ovakva rešenja imaju mnogobrojna ogranišenja, tako da ako želite nezavistan blog, sa sopstvenom web adresom, naša preporuka je da registrujete svoj domen i zakupite svoj host, a sam blog možete uraditi pomoću verovatno najpoznatijeg Open Sourse CMS-a http://www.wordpress.org dostupan i na srpskom jeziku na sr.wordpress.org.
  • Forumi
   Forumi su vrlo slični blogovima, ali za razliku od bloga imaju unapred zadate oblasti o kojima se diskutuje unutar kojih se otvaraju pojedine teme, postavljaju pitanja i očekuje pomoć u vidu odgovora. Postoje opšti forumi na kojima se diskutuje o svim temama bez ograničenja kao što je na primer www.burek.co.rs ili www.mycity.rs ili forumi specijalizovani na određene oblasti, kao što je na primer www.elitesecurity.orgspecijalizovan za IT tehnologije ili na primer pravni forum na www.projuris.org/forum. Vrlo često su forumi deo nekog web sajta gde se diskutuje na temu o kojoj je sam web sajt domaćin. Za realizaciju foruma najčešće se koriste gotovi moduli foruma sa CMS-om kao što su na primer www.phpbb.com ili www.simplemachines.org dostupni i na srpskom jeziku.
  • Socijalne mreže
   Socijalne mreže su web sajtovi za masovno međusobno povezivanje ljudi, razmene informacija, fotografija i drugih ličnih podataka. Postoje i socijalne mreže koje povezuju ljude u poslovnom ili strukovnom smislu. Najpoznatije socijalne mreže, svakako su Facebook i Twitter. Ovi web sajtovi masovno se koriste za reklamu i promocije firmi, proizvoda i usluga.
  • Web sajtovi za deljenje sadržaja
   Ovi web sajtovi omogućavaju ljudima da postavljaju odgovarajuće sadržaje na internet (slike, muziku, video klipove…) i te sadržaje dele sa drugima. Najpoznatiji međi takvim web sajtovima je Youtube.
  • Web direktorijumi i web alati
   Web direktorijumi su sajtovi koji sadrže uglavnom linkove prema drugim sajtovima, a istovremeno zahtevaju povratni link. Web alati su sajtovi koji nude razne alate za Vaš web sajt, kao što je na primer vođenje statistike, merenje brzine interneta, merenje pinga, provere geografskog položaja neke IP adrese i slično. U web alate možemo svrstati i pretraživače bez kojih je korišćenje interneta postalo nezamislivo (Google, Yahoo, Bibg, AOL, Ask…).Spomenimo još web sajtove za zabavu – online igrice, edukativni web sajtovi (sajtovi sa raznim uputstvima – tutorijali), sajtovi za download muzike, filmova ili gorovih rešenja u svim oblastima i tako dalje…

Podela web sajtova prema interaktivnosti

 • Statički web sajt
  Statički web sajtovi su najjednostavniji, najbrže se rade, te su obično i najjeftiniji. Najčešće se rade u HTML-u, odnosno u XHTML-u u kombinaciji sa CSS-om. Mogu imati animacije i Java skripte, ali nemaju interaktivnost sa posetiocima.Sva aktivnost posetioca ovakvog web sajta svodi se na pregledavanje sadržaja i eventualno korišćenje kontakt forme. Ne zahtevaju bazu podataka. Celokupan HTML kôd izvršava se u browser-u posetioca. Obično se brže učitavaju i lakše ih je optimizovati za pretraživače. Pogodni su za manje zahtevne web sajtove, sa manje podataka i gde interakcija sa posetiocima nije neophodna.
 • Dinamički web sajt
  Dinamički web sajt omogućava manju ili veću interakciju sa posetiocima, prikuplja podatke o posetiocima i njihovim interesovanjima, omogućava ili onemogućava pristup delovima sajta određenim kategorijama posetioca, automatski šalje obaveštenja ili vesti posetiocima koji to žele, te može da omogućava pronačaženje i sortiranje podataka… Obično se rade u nekom programskom jeziku (php, asp…) i kôd im se izvršava na serveru, pa tek potom šalje browser-u.Podaci se smeštaju u bazu podataka, odakle se po potrebi “pozivaju”. Najčešće se rade zajedno sa CMS-om kojim se vlasniku web sajta omogućava da vrlo jednostavno i brzo ažurira web sajt, bez ikakvog posebnog znanja o web dizajnu. Komplikovaniji su za izradu i optimizaciju i naravno, znatno skuplji.Tu trebate znati da dva web sajta mogu izgledati identično, ali da ipak bude velika razlika u njihovoj ceni jer CMS, baza podataka, admin panel… nisu vidljivi posetiocu web sajta, već samo Vama, odnosno administratoru sajta.

Podela web sajtova prema tehnologiji izrade

 • WEB sajt rađen sa HTML/XHTML
  HTML/XHTML (HyperText Markup Language) je najprostija tehnika, gde se koriste HTML, odnosno XHTML kôdovi koji direktno čitaju web browser-i i koriste se za izradu jednostavnih statičkih web sajtova. Treba naglasiti da je HTML  tehnologija koja se danas sve ređe koristi.
 • WEB sajt sa CMS-om
  Web sajt sa CMS-om (Content Management System) je obično dinamičan web sajt, interaktivan je sa posetiocima i zahteva duže vreme izrade, web programiranje… Ovi web sajtovi mogu biti vrlo kompleksni sa kompletnim online prodavnicama – online shop, a mogu biti povezani sa sistemima za internet plaćanja roba i usluga. CMS omogućava korisniku da bez imalo znanja iz web dizajna sam ažurira sadržaj svog web sajta. Sistemi CMS mogu se namenski raditi za pojedinačni web sajt, ali postoje gotovi, pa i besplatni sistemi.
 • Flash web sajt
  Web sajtovi urađeni u flash-u mogu biti veoma atraktivni, sa animacijama, zvucima – muzikom, mogu biti interaktivni sa korisnicima, sa ili bez CMS-a… Flash sajtovi predstavljaju prave male filmske predstave na web-u! Pogledajte neke flash web sajtove: Nightwishsite ili 2advanced ili waterlife.nfb.ca
  Ali nedostatak flash sajtova je u tome što se sporo učitavaju, optimizacija za pretraživače je nemoguća misija, a CMS je vrlo teško napraviti.
Advertisements
Овај унос је објављен под Dizajn veb strana. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s