Sistem domenskih imena

Sistem internet domena (Domain Name System, DNS) je bazni internet servis, koji omogućava prevođenje internet domena u IP brojeve i obrnuto.

Domen ili ime domena je Internet adresa veb-sajta.

Ime domena se upotrebljava u URL adresi web strana. Imena domena se koriste za identifikovanje određenih web stranica.

Domen je ljudima razumljiva Internet adresa pomoću koje se pristupa web sajtovima. Domen se prepoznaje po tome što se najčešće predstavlja sa oznakom www i sastavljen je iz najmanje 3 dela koji su obavezno odvojeni tačkama.

  Na primer
http://www.connect.rs

  • Prvi deo čini www (World Wide Web) koji je oznaka za Internet. On nije obavezan i može biti zamenjen nekim drugim tekstom kao npr. b2b.connect.rs , ali je poželjno pisati ga pri ukucavanju domena u browser ukoliko nije drugačije naznačeno.
  • Drugi deo je ime domena, u ovom primeru connect. Ovo ime domena mora biti unikatno za domen pod kojim je registrovano. Internacionalna dostupnost domena uslovljava da budu ispisani engleskim alfabetom da bi svako bio u mogućnosti da ih ukuca, ali su u poslednje vreme dosta popopularni domeni ispisani na jezicima i pismima određenih naroda.
  • Treći obavezni deo je domen, npr. rs, .com, .de itd. Domen može da govori o tome gde se nalazi firma koja koja ga koristi pa tako imamo internacionalne domene i nacionalne domene.

Ime domena mogu biti znakovni nizovi dužine 1-67 znakova uključujući ekstenzije .com, .org ili .net. Nazivi koriste skup znakova: slova (A-Z), brojeve (0-9) i crticu (-). Naziv domena ne sme počneti niti da se završavati crticom. Mala i velika slova su potpuno ravnopravna (drugim rečima, domeni Connect i cONNECT su isti).

Svrha Internet domena je da omoguće korisnicima Interneta da pronađu web-sajtove bez toga da pamte dugačke, numeričke IP adrese koje zapravo lociraju kompjutere ili servere na Internetu.Postoje domeni najvišeg nivoa ili TLD (Top Level Domains) i domeni nižih nivoa u hijerarhiji sistema imena domena (DNS).

U primeru:

  facebook.com

   .com je domen najvišeg nivoa (TLD),

    facebook je domen drugog nivoa (DNS).

Šema imenovanja domena na Internetu hijerarhijski je organizovana. Internet je podeljen na područja od kojih svako ima određeno značenje. Područja su organizovana u obliku stabla i podsećaju na organizaciju direktorijuma na hard disku jednog računara. Jedan DNS server može čuvati informacije o više različitih domena, a više DNS servera mogu čuvati informacije za samo jedan domen.

Root DomainNa vrhu se nalazi tzv. root domen koji se označava tačkom. U praksi se ta tačka ignoriše tako da se ne mora koristiti.

Top Level DomainDrugom području pripadaju tzv. top level domeni (TLD) i iz njih se može odrediti kojoj organizaciji, državi ili geografskom prostoru taj domen pripada. Ispod ili iznad top level domena ne može se nalaziti neki drugi top-level domen. Postoje dve kategorije top-level domena:

  • TLD vezani za zemlje: domen dužine dva slova vezan za zemlju ili određeni geografski prostor (.rs – Srbija, .jp – Japan, .ru – Rusija, .me – Crna Gora, .de – Nemačka  i sl.)
  • generički TLD: domen koji se koristi za određenu klasu organizacija (.com -commercial, .org – neprofitne organizacije, .net – network, .mil – military i sl.)

Second Level DomainPredstavlja sledeće niže područje ispod TLD i označava ime pod kojim se neka firma može registrovati. Uzmimo za primer da firma “velikafirma” želi da registruje domen na Internetu sa nazivom velikafirma.rs. Prvo se mora saznati da li je taj domen slobodan? Centralno mesto za registraciju domena je InterNIC (http://www.internic.net). Ovde takođe možemo prekontrolisati dostupnost slobodnih domena.

Subdomain Ispod gore navedenih domena sledeći sloj domena se naziva Subdomain. Univerziteti npr. često koriste subdomene jer su podeljeni u više stručnih područja.

Poddomeni mogu slobodno da se kreiraju pod bilo kojim korenim domenom.

Najčešći primer poddomena je:

http://www.domen.com     → „www” je poddomen

http://domen.com               → nema poddomen

U Srbiji

Nacionalni domeni najčešće imaju i domene nižeg ranga koji se koriste za kategorizaciju sajtova. U Srbiji postoji više različitih domena koje možete registrovati:

.RS – namenjen svim zainteresovanim korisnicima

.СРБ – ćirilični domen

.CO.RS – namenjen poslovnim korisnicima

.ORG.RS – namenjen svim ostalim korisnicima koji su pravna lica

.EDU.RS – namenjen obrazovnim ustanovama i organizacijama

.IN.RS – namenjen fizičkim licima

Domen AC.RS je delegiran akademskoj i naučno istraživačkoj mreži Srbije, a domen GOV.RS delegiran je za državne organe Republike Srbije.

 

Advertisements
Овај унос је објављен под Računarske mreže. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s