Photoshop – osnova

Program Photoshop radi sa bitmapiranim, digitalizovanim slikama (odn. sa slikama postojećih boja koja su pretvorana u serije sićušnih  kvadrata ili elemenata slike koji se nazivaju pikseli ). Isto tako može se raditi i sa vektorskim grafičkim objektima koji predstavljaju oblike sastavljene od glatkih linija i koji ne menjaju svoj izgled ni kada im se promeni razmera. U Photoshop-u možete da napravite originalna umetnička dela, ili da uvezete i koristite slike dobijene na neki od sledećih načina:

  • fotografije dobijene digitalnim fotoaparatom;
  • slike sa CD – ova ili predhodno digitalizovane slike
  • skenirane fotografije, slajdove, negative ili druge dokumente
  • kadrove iz video snimaka
  • crteže napravljene u nekom programu za crtanje

Radna_povrsina_photoshopa

File → New je prva stavka u prvom Photoshop – ovom meniju. Kada je izaberete, otvoriće se okvir za dijalog New. U polje Name upišite ime nove datoteke – na primer, Slika_1, a možete ga i ostaviti prazno.

Na sledećoj animaciji možete videti kako se otvara prozor New i menja naziv datoteke.

FileNew

VELIČINA SLIKE

Veličinu slike ćete najlakše izabrati iz padajuće liste Preset. U njoj su navedene uobičajne veličine papira u SAD i Evropi, veličine monitora i veličine ekrana DVD uređaja. U Photoshop CS dodat je i širok spektar TV i video formata, uključujući PAL i HDTV. Naravno, možete i sami da odredite veličinu slike – širinu i visinu – u pikselima (pixels), centimetrima (cm), inčima (inches), tačkama (points), pajkovima (picas) ili broju kolona koje slika zauzima. Ovo se postiže na taj način da iz padajuće liste Preset izaberete opciju Custom, a zatim unesete  dimenzije za koje se odlučite. Navedenim mernim jedinicama pristupate preko odgovarajućih padajućih lista, koje otvarate pritiskom na dugme sa strelicom pored merne jedinice.

 REZOLUCIJA

Termin rezolucija se odnosi na broj tačaka boje po inču (ako štampate), odnosno broj piksela po inču (ako sliku gledate na ekranu). Rezolucija slike je važna zato što određuje njen kvalitet. Veće rezolucije daju kvalitetniju sliku, ali zauzimaju više memorije računara. Rezolucija većine slika, koje viđate u štampi, iznosi od 150 do 300 dpi (tačaka po inču, engl. dots per inch )

 S druge strane, rezolucija računarskog monitora je mnogo manja – 72 dpi. Prema tome, rezoluciju uvijek podešavajte u zavisnosti od izlaznog medija. Zasad možete zadržati rezoluciju na 72 dpi zato što ćemo sliku gledati samo na ekranu. Iz istog razloga, podesite opciju Color Mode na RGB Color, kao što ćete videti na sledećoj animaciji. U padajućoj listi Background Contens može se izabrati vrsta podloge na kojoj se pravi slika. Ona se u padajućoj listi može izabrati da bude bela, transparentna ili u nekoj boji.

 Ako nameravate da slike objavite na Webu, potpuno zanemarite rezoluciju. Razmišljajte o dimenzijama slike u pikselima, a ne kao o nečemu što ima „toliko i toliko centimetara na 72 dpi“. Mislite o tome koliko će prostora na Web stranici slika zauzeti. S druge strane, ako dokument štampate na visokokvalitetnom mlaznom ili laserskom štampaču u boji, podesite rezoluciju na 200 dpi. Rezolucija 300 dpi trebaće vam samo ukoliko pripremate rad za profesionalnu štampu u boji.

 Kada pritisnete OK u okviru za dijalog New, otvoriće se nov prozor. To je aktivni prozor, a platno je veliki beli pravougaonik u njemu. U Photoshopu može istovremeno biti otvoreno više prozora, ali samo jedan može da bude aktivan. Aktivni prozor je uvek u prednjem planu. U njemu pravite i obrađujete slike.

PHOTOSHOP ALATKE

Kutija sa alatkama, slično umetničkom ateljeu, sadrži sav pribor koji ćete koristiti za crtanje, bojenje, brisanje i svaku drugu obradu slika. Ako ste koristili neku od prethodnih verzija Photoshopa, čeka vas nekoliko iznenađenja.

Photoshopove alatke svrstavamo u četiri kategorije:

photoshop_alatke

  • Alatke za izbor
  • Alake za slikanje
  • Alatke za putanje, tekst i oblike
  • Alatke za prikaz

Napomena:

U donjem desnom uglu dugmadi nekih alatki nalazi se mali crni trougao. On označava da postoji podpaleta sa još srodnih alatki. Pritisnite bilo koje dugme označeno trouglićem i držite pritisnut taster miša da biste videli ostale dostupne alatke iz date grupe.

ALATKE ZA IZBOR

Na vrhu kutije je grupa alatki za izbor cele slike ili dela slike. Postoje tri podvrste alatki za izbor: okviri za izbor, lasa i čarobni štapić.

Pravougaona alatka za izbor (Rectangular Marquee Tool): Ovom alatkom povlačite da biste obuhvatili deo slike pravougaonu, eliptičnu sekciju kao i sekciju pojedinačnog reda i kolone.

Pomeranje (Move Tool): Povlačite da biste pomerili selekcije, slojeve ili vođice.

Laso (Lasso Tool): Da biste na slici izabrali dio proizvoljnog oblika, višeugaono (sa ravnim ivicama) i sa preciznim vezivanjem za ivicu.

quick selection  Brza selekcija(Quick Selection): omogućava brzo „bojenje“ selekcije pomoću podesive okrugle četkice.

Čarobni štapić (Magic Wand Tool): služi za biranje područja sličnih boja.

Obrezivanje (Crop Tool): služi za odsecanje delova slike

Alatka za krojenje (Slice Tool): služi za pravljenje isečaka

Alatka za izbor površina za krojenje (Slice Select Tool): služi za izbor isečaka

ALATKE ZA SLIKANJE

U grupi alatki za slikanje nalaze se četkica (Brush), olovka (Pencil) i pečat (Stamp). Sve one – na ovaj ili onaj način – nanose „boju“ na platno, baš kao i njihovi klasični pandani. Postoje i različite gumice koje, kao što pretpostavljate, brišu delove slike.

Četkica za doterivanje (Healing Brush Tool): služi za bojenje uzorkom ili teksturom u cilju ispravljanja nedostatka na slici

Zakrpa (Patch Tool): ispravlja nedostatke i izabranom području slike koristeći uzorak ili teksturu.

Zamena boje (Color Replacement Tool): zamenjuje jednu boju drugom

Olovka (Pencil Tool): Povlačite olovkom da biste dobili linije oštrih ivica.

Slikarska četkica (Brush Tool): Da biste naslikali meke linije koristeći četkicu.

Pečat (Clone Stamp Tool): kopira izabrani uzorak slike

Pečat za šare (Pattern Stamp Tool): Alatka vam omogućava da slikate pomoću uzorka (šare).

Istoriska četkica (History Brush Tool): prenosi kopiju izabranog stanja ili trenutni snimak  u aktivni prozor slike.

Četkica istorije umetnosti (Art History Brush): Kao i istoriska četkica, četkica istorije umetnosti slika koristeći piksele iz ranijih stanja slika.

Gumica za brisanje (Eraser Tool): služi za brisanje piksela i vraćanje delova slike u predhodno sačuvanom stanje.

Gumica za brisanje pozadine (Background Eraser Tool): služi za pretvaranje obojenih površina u providne povlačenjem

Čarobna gumica za brisanje (Magic Eraser Tool): služi za pretvaranje obojenih površina u providne jednim pritiskom na taster miša.

Preliv (Gradient Tool): stvara pravolinijske, radijalne, ugaone, reflektujuće i dijametrijske prelive boja.

Kanta s bojom (Paint Bucket Tool): služi za popunjavanje područja sličnih boja bojom prednjeg plana.

Zamagljivanje (Blur Tool): zamagljuje oštre ivice na slici

Izoštravanje (Sharpen Tool): izoštrava nejasne ivice na slici

Razmazivanje (Smudge Tool): služi da bi razmazali boje na slici.

Posvetljavanje (Dodge Tool): služi za  posvetljuje izabrane delove na slici.

Zatamnjivanje (Burn Tool): služi za zatamljivanje delova slike.

Sunđer (Sponge Tool): menja zasićenost boja na izabranom delu slike

ALAKTE ZA PUTANJU, TEKSTI OBLIKE

Biranje putanje (Path Selection Tool): služi za selekciju oblika ili segmenata uz prikaz čvornih tačaka, linija i tačaka pravca.

Horizontalan tekst (Horizontal Type Tool): služi za pisanje po slici

Maska za horizontalan tekst (Horizontal Type Mask Tool): služi za pravljnje selekcija u obliku ispisanog teksta

Pero (Pen Tool): služi za crtanje vektorskih putanjaglatkih ivica

Pravougaonik (Rectangle Tool): služi za iscrtavanje oblika i linija na normalnom sloju ili sloju oblika.

Proizvoljan oblik (Custom Shape Tool): služi za pravljenje namenskih oblika  koji se biraju iz liste sa gotovim oblicima.

ALATKE ZA PRIKAZ

Napomene (Notes Tool): služe za snimanje tekstualnih i zvučnih beleški koje se mogu vezati na slici.

Pipeta (Eyedropper Tool): služi za uzimanje uzoraka boje sa slike

Alatka za uzorke boje (Color Sampler Tool): koristi se za uzimanje uzoraka sa najviše četiri područja na slici.

Alatka za merenje (Measure Tool): služi za merenje razdaljine, položaja i uglova.

Šaka (Hand Tool): služi za pomeranje prikaza slike u okviru vlastitog prozora.

Zumiranje (Zoom Tool): koristi se za uveličavanje i smanjivanje prikaza slike.

Boja prednjeg plana (Set foreground color): Pritisnite tasterom miša ikonicu boje prednjeg plana da biste otvorili okvir za dijalog Color Picker (birač boje).

Boja pozadine (Set background color): Pritisnite mišem boju pozadine da biste otvorili okvir za dijalog Color Picker i promenili boju pozadine, koju koriste i prelivi i gumica za brisanje.

Zamena boja (Switch Colors): Pritisnite ovu ikonicu da biste međusobno zamenili boje prednjeg plana i pozadine.

Podrazumevane boje (Default Colors): Pritisnite ovu ikonicu da biste automatski vratili standardne boje prednjeg plana i pozadine – crnu, odnosno belu.

Kolona mrava (Edit In Standard Mode): Pritisnite tasterom miša ovu ikonicu da biste izašli iz Photoshopovog režima za brzo maskiranje i konture selekcije posmatrali u obliku animiranih isprekidanih linija.

Instant maska (Edit In Quick Mask Mode): Pritisnite da biste ušli u režim za brzo maskiranje koji omogućava da menjate ivice selekcija korištenjem alatki za slikanje.

Standardni prozor (Standard Screen Mode): Pritisnite ovu ikonicu da biste prikazali sliku prednjeg plana u standardnom prozoru.

Pun ekran s trakom menija (Full Screen Mode with Menu Bar): Ako ne možete da vidite dovoljno velik dio slike u standardnom prozoru, pritisnite ovu ikonicu. Nestaju naslovna traka i klizne trake, svi prozori u pozadini i Windowsova paleta poslova, ali ostaju vidljive traka s menijima i palete.

Potpuno popunjen ekran (Full Screen Mode): Ako još uvijek ne možete da vidite dovoljno velik deo slike, pritisnite dugme u krajnjem gornjem desnom uglu prozora sa slikom da biste videli samo fotografiju postavljenu na neutralnu crnu pozadinu. (Boju ove pozadine ne možete promeniti – uvijek je crna.)

Advertisements
Овај унос је објављен под Photoshop. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s