Rad sa tabelom

Uvod

Tabela je deo dokumenta u kojem je tekst organizovan tako da može da se gleda po vrstama ili kolonama. Vrste i kolone su odvojene su međusobno linijama koje mogu, ali ne moraju biti iscrtane u dokumentu. Linije koje razdvajaju vrste i kolone čine mrežu ćelija. Ćelija (cell) je osnovni element svake tabele. To je mali pravougaonik koji se nalazi u preseku jedne vrste i jedne kolone. Svaka ćelija predstavlja posebnu celinu u koju se unose podaci. Podaci u tabeli ne moraju biti numerički nego i tekstualni.

Pored numeričke predstave podataka u tabeli, oni se često predstavljaju i grafički pomoću različitih dijagrama, stupčića, pita.

Kada se predstavljaju u obliku tabele, najčešće postoji i povezanost između različitih podataka tako da se izmenom jednog podatka u tabeli menjaju i svi drugi podaci koji su sa njim povezani.

U rad sa tabelama uvedena je još jedna vrsta podataka koja se unosi u ćeliju – formule. Podaci  zavisni od drugih podataka ne unose se u tabelu, već se to radi preko formula pomoću koje se oni izračunavaju.

Poznat je veći broj programa za rad sa tabelama. Svi programi zasnovani su na istim principima, a razlika među njima je samo u mogućnostima, grafičkom okruženju i načinu zadavanja komandi. Mi ćemo koristiti MS Excel.

Advertisements
Овај унос је објављен под Excel 2003 и означен са . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s